Skip to content

Aftenposten starter klimavalgkampen!

april 20, 2013

Og Aftenposten har en artikkel den 18 april med følgende overskrift:

«Nå smelter Antarktis-isen i rekordfart»

Med følgende bilde: afp000512223Bildet viser et polarlandskap med fjell og nunatakker stikkende opp av breflaten, slik vi kan finne det både i Norge, på Svalbard, Grønland og i Antarktis. Jeg skal ikke spekulere for mye, men sannsynligvis er bildet valgt for å vise at isen nå smelter og fjellene kommer til syne, men dette er altså et hverdagsbilde fra et polart landskap.

Aftenposten har altså startet klimavalgkampen og selvfølgelig er det Ole Mathismoen som har gjenoppstått som Aftenpostens klimaaktivist i anledning valgkampen, og som vanlig fremstiller han saken feil for å øke frykten for klimakatastrofen og for å fremme sitt eget syn på saken.

Det er jo vel kjent at temperaturen på den Antarktiske Halvøy har økt de siste tiårene. Det vesle landområdet innenfor rektangelet på nedenstående kart er den som kalles den Antarktiske Halvøy:

peninsula

Den Antarktiske halvøy er den spinkle tarmen som stikker ut fra Antarktis i retning tuppen av Sør Amerika. Dette er den delen av Antarktis som har opplevd en spesielt stor oppvarming de siste tiårene. I forskningsmiljøene har det vært ulike teorier om hvorfor akkurat denne delen av kloden har fått en slik stor oppvarming. Endringer i havstrømmer har vært en av de vanligste forklaringsfaktorene.

Og på grunnlag av selektive data fra denne vesle flekken av Antarktis utbasunerer Aftenposten altså at: «Nå smelter Antarktis-isen i rekordfart»!

I Aftenpostens artikkel gis det klart inntrykk av at all denne oppvarmingen er menneskeskapt og at det nå er fare på ferde for Antarktis som helhet! Nå kan vi snart vente oss nedsmelting av hele kontinentet! Til og med 60 meters havstigning nevnes som et mulig resultat av en fullstendig nedsmelting av hele Antarktis. Ikke et ord om at dette i tilfelle ville ta titusenvis av år og at vi kanskje ville støte på en istid eller to før en slik fullstendig nedsmelting kunne fullbyrdes.

Ordet «tipping point» blir brukt. Et ord som vanligvis brukes om skremmende terskler eller «points of no return» i jordens klima hvor temperaturen står i fare for å akselerere ut av kontroll!

Men  i denne sammenhengen ser det ut for at begrepet kun betyr at vi muligens har fått en noe høyere temperatur enn tidligere på et lite område,  som igjen kan forårsake en noe større grad av issmelting på dette begrensede området!

Wow. Hvilket Tipping point!

Denne retorikken fra Aftenposten er rett og slett ikke fair. Den er bevisst skremmende og manipulerende. Nærmest uhederlig.

Man blåser opp en marginal sak som kan støtte sitt allerede inntatte standpunkt og utelater bevisst alt som kan peke i motsatt retning.

For selv om temperaturen på den Antarktiske halvøy har økt, så ligger temperaturen på det Antarktiske kontinentet stabil, med kun marginale variasjoner:

antarcticatemps19572006111

ODonnel et al 2010

Den Antarktiske Halvøy som Aftenposten baserer hele sin artikkel på er den knallrøde halvøya øverst til venstre i ovenstående figur. De gule og blå feltene på selve kontinentet er helt marginale endringer over eller under normalen, basert på ytterst få målestasjoner. I underkant av 10 målestasjoner for et kontinent som er større enn hele Europa.

Det er som om en skulle måle temperaturen i Europa med en stasjon i Oslo, en i Firenze, en i Minsk, en i Moskva, en i Dublin,. osv. Hadde en valgt ti andre stasjoner hadde en fått et helt nytt gjennomsnitt. Nokså forsiktige anslag, altså.

Husk også at 30-70 minus er normal temperatur på innlandsisen i Antarktis og at en endring på noen tidels grader som denne figuren viser ikke har den aller minste innvirkning i forhold til smelting. Gjennomsnittstemperaturen for innlandsisen i Antarktis er -57 grader. Det er altså ingen grunn til panikk når det gjelder smelting!

Aftenpostens overskrift: «Nå smelter Antarktis-isen» er altså ikke bare tøv, men bevisst skremselspropaganda. For ikke bare er temperaturen i Antarktis noenlunde stabil, så vidt vi er i stand til å måle, men havisen i Antarktis ligger godt over normalen.

Om en ser på drivisen i Antarktis per i dag, så er det åpenbart at det ikke er noen fare for nedsmelting i Antarktis, tvert imotligger den godt over normalen (orange strek).

http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_bm_extent_hires.png

Her er den mest anerkjente oversikten over utviklingen i havisen i Antarktis fra 1979 frem til i dag:

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png

Det er altså ingen tvil om at isen faktisk har vokst  i Antarktis i løpet av de siste 30 år, og at det derfor er liten fare for at den skal være i ferd med å  forsvinne, slik Aftenpostens artikkel bevisst gir inntrykk av gjennom overskriften:

«Nå smelter Antarktis-isen i rekordfart».

Som altså kun gjelder oppvarming av en marginal utstikker av dette enorme kontinentet.

Aftenposten bløffer altså bevisst.

Så får hver enkelt leser av Aftenposten trekke sine konklusjoner om hvorvidt denne avisa fortsatt er verd å bruke penger på, slik den kanskje var en gang.

Reklamer

From → Uncategorized

One Comment
  1. I min papirutgave står det at det er isen på Sydpolen som smelter i rekordfart. Det har de tydeligvis fått rettet opp, da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: