Skip to content

Spetalen VS Stordalen

februar 25, 2013

978x

Det utbrøt en kort kontrovers i mediene etter at Øystein Stray Spetalen kom med noen betraktninger omkring klimaspørsmål i Finansavisen, hvor han blant annet refererte til at britiske MET Office hadde publisert materiale hvor det fremgikk at global temperatur ikke hadde steget på 16 år.

Gunnhild Stordalen kaster seg på saken i Dagbladet med overskriften: Spetalens klimaskrøner. I kronikken hevder Stordalen at «Det er bare ett problem med artikkelen: Storbritannias meteorologiske institutt (Met Office) har aldri hevdet at den globale oppvarmingen har stagnert. De har ikke en gang laget noen rapport om dette.»

Så langt er det noenlunde riktig fra Stordalen. MET Office har aldri hevdet at oppvarmingen har stagnert. Det kan derimot leses ut av den informasjon de har publisert. Ganske riktig har MET Office heller ikke laget noen rapport om dette. Igjen – det kan leses ut av den informasjon de har lagt ut i forbindelse med den siste oppdateringen av deres globale temperaturserie HadCRUT4.

Videre fra Stordalen:  «(Met Office) gjorde det klart at det er helt feilaktig at temperaturen på jorden ikke har steget på 16 år.»

Og her må Stordalen dessverre arresteres.

Det MET Office faktisk sier er: «The linear trend from August 1997  to August 2012 is about 0.03°C/decade, amounting to a temperature increase of 0.05°C over that period»

0.03 grader per tiår kan vel kalles en mikroskopisk økning i dagligtalen, men i vitenskapelig forstand er dette ingen økning, da den på langt nær er statistisk signifikant. Det vil si at økningen er så mikroskopisk at den like godt kan bero på rene tilfeldigheter, usikkerhet i målemetoder osv, som noen faktisk temperaturendring. Med andre ord er temperaturstigningen faktisk lik null i den aktuelle perioden. Det kan ikke påvises.

MET Office har forsøkt å bagatellisere det faktum at den påståtte økningen ikke er statistisk signifikant ved å peke på at en mikroskopisk, ikke-signifikant økning tross alt gjør det mer sannsynlig at det har vært en økning enn at det ikke har vært det, men dette er bare politikk og retorikk. Kan en ikke påvise noen økning så bør en være voksen nok til å innrømme nettopp det.

Det er en kjent sak også i de innerste sirkler av klimavitenskapen at den globale oppvarmingen har tatt en pause.

Fra epostene i Climategate fikk vi for eksempel se Kevin Trenberth, en av de sentrale forskerne tilknyttet FNs Klimapanel utbryte: «The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t»

Phil Jones, en annen av de mest sentrale av Klimapanelets insidere svarer på spørsmål i anledning saken: «Do you agree that from 1995 to the present there has been no statistically-significant global warming?»

«Yes, but only just.

Det bare å utnevne Stray Spetalen til vinneren av denne offentlige disputten.

Reklamer

From → Uncategorized

2 kommentarer
 1. En ting som du sier at det er det samme vitenskapelig sett. Men det er også det samme for alle praktiske formål, og de fleste er i stand skjønne det intuitivt. Stordalen og andre prøver å koke suppe på spissfindigheter og gjøre dem til utgangspunkt for en uforsonlig motsetning mellom de gode (dem selv) og de onde (klimaskeptikerne). Om man sier at temperaturutviklingen «flater ut», «stabiliserer seg», «bremser» eller står stille er bare små retoriske forskjeller. Det som teller er om avviket mellom faktisk og observert temperaturutvikling er så stor at man må justere klimamodeller og prognoser. Og inntrykket mitt er jo at de fleste klimaforskere mener at den er så stor. Stordalen & co kan ikke holde på å piske denne død hesten i all evighet.

  • batheswithwhales permalink

   Enig i det du sier her Dagfinn. Som du sier blåses ørsmå retoriske forskjeller opp, slik at de fremstår som helt fundamentale forskjeller. Stordalens bruk av ordet «klmaskrøner» i denne saken viser nok en gang at god PR er viktigere enn fakta for mange aktører.

   En annen interessant reaksjon på Spetalens utspill kom fra Jørgen Randers, som mente at det var umoralsk å komme med slike utspill. Spetalen måtte gjerne tvile, men det burde han holde kjeft om.

   http://www.dn.no/forsiden/politikkSamfunn/article2552281.ece

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: