Skip to content

May!

februar 12, 2013

Gode nyheter fra Miljøverndepartementet:

Miljøverndepartementet

«Emissions of climate gases may lead to an increase in the earth´s mean surface temperature. This may lead to changed precipitation patterns and wind systems, dislocate climatic zones and raise the sea level. Such changes may entail major consequences both for natural ecosystems and for society.»

Altså er det usikkert om utslipp av klimagasser vil medføre økt global temperatur, og usikkert om økt global temperatur vil medføre endringer når det gjelder vind,regn og havnivå, og det er usikkert om slike endringer vil medføre konsekvenser for økosystemer og for samfunnet forøvrig.

Alt dette er jo helt riktig. Kanskje for første gang ser vi noe som ligner en slags realisme når det gjelder uttalelser fra offentlige personer på klimafeltet. For alt dette er faktisk usikkert.

I departementets presentasjon ser vi altså usikkerhet i tre ledd, og dette er nye toner fra et departement som alltid veier sine ord på gullvekt. Aner vi her en forsiktig tilbaketrekning fra tidligere bastante politiske synspunkter? Forsøker departementet nå å skaffe seg ryggdekning mot det stadig økende fokus på vitenskapelig usikkerhet som vi nå ser i internasjonal klimaforskning?

Kan vi håpe på at det faktisk finnes individer innenfor Miljøverndepartementet som følger med på den internasjonale klimadebatten? Det har ikke vært tegn til slike tendenser tidligere, så forhåpningene er fortsatt nokså lave. For å si det mildt.

Men at usikkerheten innenfor forskningen i det hele kommer til uttrykk setter vi pris på.

Orkanforskeren Judith Currys blogg Climate Etc kan anbefales for de som ønsker å undersøke denne vitenskapelige usikkerheten nærmere.

«Dette har vi jo sagt hele tida», vil representanter for Miljøverndepartementet sikkert si, «vi visste jo at det var usikkerhet», men det er langt ifra riktig, for Departementets ulike sjefer har konsekvent uttalt seg i langt mer kategoriske ordelag, for ikke å si fundamentalistiske ordelag, de siste 20 år. Dette er godt dokumentert, for å si det forsiktig.

Ikke minst husker vi Gro Harlem Brundtlands berømte uttalelse: Det er umoralsk å tvile!

Men nå ser vi altså tvilen begynne å krype inn, selv i Brundtlands eget  første departement: Miljøverndepartementet.

Klimatilsynet noterer en liten seier for den pragmatiske tvil og nok et tap for den blinde dogmatismen.

Reklamer

From → Uncategorized

3 kommentarer
 1. Christer permalink

  Det har ALLTID vært usikkert hva som er følgene av økt CO2-nivå i atmosfæren, men sannsynligheten for at temperaturen vil stige er omtrent 95%. Videre er det usikkert om den vil stige med 0,5 eller 6 grader de neste hundre årene, men igjen er sannsynligheten for at den vil stige med mer enn det menneskene syns er behagelig forholdsvis stor, og igjen er det dermed legitimt å bruke en god del ressurser på å forsøke å redusere utslippene av CO2 til atmosfæren.

  Forestillingen om at verden er infisert av klimafanatikere er aller størst i hodene bak «Klimatilsynet» og andre såkalte klimarealister.

  • batheswithwhales permalink

   Ja det har alltid vært usikkert, men denne usikkerheten formidles i liten grad av en del ledende institusjoner, politikere eller i media.

   Derfor var det forfriskende å se at departementet benytter en såpass moderat ordbruk, til forskjell fra departementets politiske ledelse, hvor det er skråsikkerheten som gjelder.

   Det er ingen her som mener at «verden er infisert av klimafanatikere», men vi mener at usikkerheten har blitt undertrykket, at argumentene har blitt oversolgt og at mange av de tiltak som foreslås er feilslåtte.

   Forøvrig forsøker vi å holde et noenlunde rent trav når det gjelder å tillegge andre personer diverse holdninger og synspunkter som de ikke selv har gitt uttrykk for.

 2. Ultima_Thule permalink

  I VGD-tråden Ørken absorberer CO2-utslipp legger jeg en felle for gaiaistene for å illustrere et poeng om det engelske ordet «may». Se svaret mitt til «Obviously» lenger ned på side 1 i tråden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: