Skip to content

Bokanmeldelse: Don’t sell your coat, av Harold Ambler.

februar 24, 2012


Harold Ambler er journalist med bidrag til blant andre The New Yorker, The Huffington Post og The Wall Street Journal.

Harold Ambler skriver også som en journalist, på godt og vondt. Han skriver i en slags muntlig tone, han forenkler problemstillingene og sørger for å komme med jevnlige punchlines for å holde interessen oppe hos leseren.

Boken er lettlest og tar for seg viktige skeptiske argumenter og forklarer disse i et hverdagslig språk, uten å gå inn i de vitenskapelige spørsmålene som ligger til grunn for argumentene.

Så spørsmålet blir om dette er mulig – å skrive en bok om klimavitenskap, uten å gå ned i den vitenskapelige materien, men kun skumme resultater fra ulike forskningsrapporter, supplert med historiske anekdoter og personlige synspunkter, selv om Ambler viser et nokså godt skjønn i de tilfellene hvor han argumenterer og konkluderer for egen maskin.

Svaret er tja.

De av oss som har fulgt klimadebatten i en del år, vil nok ikke finne mye nytt i denne boka. Velkjente skeptiske argumenter trekkes frem, men settes ikke under nytt lys. Argumenter presenteres, men mangler ofte den dybden som må til for å overbevise nykommere i klimadebatten.

Samtidig er det lett å se Amblers dilemma. hans utgangspunkt er åpenbart å presentere skeptikernes «case» til et større publikum, men samtidig blir det vanskelig for ham å overbevise nye lesere uten å presentere den vitenskapen som ligger til grunn for argumentene på en overbevisende måte.

En kunne kanskje ønske seg at Ambler hadde et større og mer nøyaktig fotnoteapparat, med henvisninger til spesifikke forskningsrapporter, som grunnlag for sin behandling av ulike temaer som issmelting, havstigning, osv. I stedet presenterer han en unummerert bibliografi over artikler som har inspirert hvert kapittel.

Jeg leser riktignok fra mitt eget perspektiv, som en garvet skeptiker i over 10 år, og for oss som har fulgt debatten over tid, så er det ikke spesielt mye nytt å hente her.

For personer som er ukjente med klimavitenskap, kan denne boken kanskje være nyttig. Den presenterer flere av de viktigste skeptiske argumentene og de viktigste kontroversene innen klimavitenskapen, og den gjør det i en lettlest og lettfattelig stil.

For mange kan kanskje «Don’t sell your coat» åpne øynene for at det faktisk finnes vitenskapelig debatt omkring klimaspørsmålet på mange plan, og kanskje være en inspirasjon til å undersøke saken nærmere.

Nettopp derfor burde Ambler også ha vært litt mer presis når det gjelder å forankre sine argumenter i forskningen, og henvise konkret til hvor leseren kan grave videre.

I stedet blir dette litt mye journalisme og prat.

Det er også litt spesielt at forfatteren på første side i boka har en takkeliste så langt som et ondt år, hvor nærmest alt som kan krype og gå av klimaskeptikere inkludert Lindzen, Singer, Mørner, Svendsmark, osv, osv, takkes behørlig, uten at boka viser særlig vilje til å presentere disse klimaforskernes vitenskap i særlig detalj eller omfang.

Harold Ambler har nok respekt for disse personene, og han har kanskje lest deres forskning, men det er ingenting som tyder på at noen av disse har bidratt til boka på noe substansielt vis ut over å ha inspirert Ambler til å skrive bok.

Det blir namedropping for å knytte seg selv opp mot disse personene, og øke sin egen viktighet, slik jeg ser det.

Terningkast?

(2) for erfarne skeptikere.

(4) som julegave til en som knapt har hørt om klimaskepsis.

—————–

Anbefaler heller The Hockey Stick Illusion av Andrew Montford

For de som vil grave litt dypere, og forstå litt mer av klimaskepsis anno 2012.

——————————————-

Jeg leser nå Donna Laframboise’s bok om FN’s Klimapanel. Langt mer lovende. Anmeldelse kommer.

Jeg publiserer gjerne bokanmeldelser fra lesere. Bare send mail.

Reklamer

From → Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: