Skip to content

CO2: Livets gass

januar 6, 2012

(Denne illustrasjonen likte jeg godt for dens enkelhet, men også fordi den illustrerer en kognitiv brist – nemlig at det er noe helt spesielt med utslipp av CO2 fra fabrikken eller fra biler, og at disse tilsynelatende går rett opp i atmosfæren, i motsetning til utslipp av CO2 fra f.eks kua.

Co2 er Co2, enten den kommer fra et gasskraftverk, eller den kommer fra ei ku, eller den kommer fra oss mennesker hver gang vi puster ut. Co2 er en naturlig forekommende gass som går inn i klodens kretsløp, uansett hvilken kilde den kommer fra: en skitten fabrikk eller ditt eget åndedrett hver gang du puster ut. Det er uansett nøyaktig samme gass).

Gassen CO2, eller karbondioksyd blir ofte sett på som en slags forurensning i våre dager, men denne gassen er faktisk helt essensiell for opprettholdelse av liv på jorda.

Så hva er CO2?

CO2 er et molekyl som består av ett karbonatom (C) og to oksygenatomer (O2).

Når vi snakker om livet på jorda i et slags historisk «fugleperspektiv», sier vi gjerne at livet på jorda er «karbonbasert».

Så hva betyr dette i praksis?

1. Grønne planter, grønne alger og enkelte viktige bakterier har CO2 som sin essensielle næringskilde. De suger CO2 ut av lufta, splitter molekylet gjennom fotosyntese, beholder karbonet (C), lagrer det i sin organisme (f.eks trestamme), og slipper ut oksygenet (O).

2. Alle høyere livsformer på jorda gjør det motsatte: Spiser karbon i form av karbohydrater, tidligere kalt kullhydrater, puster inn oksygen (O), og skiller ut CO2 hver gang vi puster ut.

Da har vi altså en tilstand hvor planter puster inn karbon ( CO2), splitter molekylet, beholder karbonet og slipper ut oksygen.

Mens dyrelivet puster inn oksygen, spiser karbon (karbohydrater/sukker/stivelse), kombinerer de to, og slipper ut CO2 gjennom pusten.

Et perfekt kretsløp.

Denne symbiosen mellom planteliv og dyreliv er en del av karbonsyklusen, hvor overføring av den livsviktige gassen CO2 er selve kjernen i opprettholdelse av alt liv på jorda.

Så hva skjer med plante. og dermed dyrelivet om en øker mengden av CO2 i atmosfæren ut over de 340 parts per million, altså 0,034% som vi har i dag?

La oss høre på Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs, Canada:

«For the majority of greenhouse crops, net photosynthesis increases as CO2 levels increase from 340–1,000 ppm (parts per million). Most crops show that for any given level of photosynthetically active radiation (PAR), increasing the CO2 level to 1,000 ppm will increase the photosynthesis by about 50% over ambient CO2 levels.»

Mer CO2 betyr altså radikal økt vekst hos grønne planter.

Og om mer CO2 betyr mer plantevekst, følger det naturlig at det også medfører vekst i antall dyreplankton og dyrearter som lever av grønne planter i havet eller på landjorda.

CO2 er altså livets gass, helt nødvendig for livet på jorda, og  jo mer CO2, desto bedre for alle levende organismer.

Ikke minst for oss mennesker, hvor stadig flere milliarder skal ha sitt daglige brød.


Reklamer

From → Uncategorized

6 kommentarer
 1. Flott og informativt skrevet!

  Sett dette opp mot at folk flest, etter tiår med AGW-propaganda, går rundt og tror at CO2 er en forurensende gass. Noe har gått galt et sted, for å si det forsiktig.

  • batheswithwhales permalink

   Takk for det, Jostemikk.

   Vi må bare venne oss til CO2.

   Alternativet er en planet uten levende organismer.

 2. Men en planet uten alarmister ville sannelig vært en befrielse!;-)

 3. Joda, men forurensningen fra fabrikker o.l. gjør at det blir ubalanse i CO2 kretsløpet, fordi det produseres for mye co2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: