Skip to content

TNS Gallups Klimabarometer: en øvelse i klimasvada.

november 8, 2011

TNS Gallup publiserer to ganger i året sitt såkalte «Klimabarometer», som skal gi et bilde av hva norske velgere mener om klimaspørsmål og norsk klimapolitikk, basert på 1008 respondenter.

En av kategoriene er i hvilken grad nordmenn mener klimaendringer er menneskeskapte, som for eksempel i nedenforstående figur, basert på TNS Gallups klimabarometer, i dette tilfellet sakset fra Klima- og Forurensingsdirektoratets nettsider, med overskriften: «Folk flest tror klimaendringene er skapt av mennesker

Og som figuren viser, var det høsten 2009 74% som svarte enten helt enig eller delvis enig på spørsmålet.

Våren 2010 var antallet helt eller delvis positive sunket til 70%.

Av Klima- og Forurensingsdirektoratet fremstilles dette på følgende måte:

«Ifølge TNS Gallups Klimabarometer mener 70 prosent av de spurte i Norge at klimaendringene er menneskeskapte. Det er bare en liten nedgang fra i fjor, da var antallet 74 prosent.»

For det første unnlater direktoratet å nevne at av disse 70% var det bare 22% som svarte «Helt enig», mens direktoratets oppsummering gir inntrykk av at samtlige 70% var helt og fullstendig enige i utsagnet.

For det andre kan det vel diskuteres om denne endringen kan karakteriseres med ordet «bare» siden det dreier seg om en endring på 4%, ikke i løpet av et år, som KLIF antyder, men i løpet av et halvt år fra høsten 2009, til våren 2010.

Det bør vel også nevnes at Klima- og Forurensningsdirektoratet bidrar til å finansiere TNS Gallups Klimabarometer.

Så er spørsmålet om TNS Gallup og KLIF har dekning for sin påstand om at: » Folk flest tror klimaendringene er skapt av mennesker

For hva spørres det egentlig om i undersøkelsen?

Jo: «Jeg mener klimaendringene er menneskeskapte»

a) Helt enig

b) Delvis enig

c) Verken eller

d) Delvis uenig

e) Helt uenig

f) Vet ikke

Og hva betyr dette, altså hva betyr egentlig spørsmålet; at klimaendringene er menneskeskapte?

At alle endringer i:

– Varme?

– Kulde ?

– Regn?

– Flom?

– Tørke?

– Vind, osv, osv..

At alle disse utelukkende styres av menneskelige aktiviteter. Og i hvilket tidsperspektiv? De siste ti år? Siden den industrielle revolusjon?

Og om en svarer JA på spørsmålet, har en da også svart at de naturlige variasjoner som har styrt planetens klima i milliarder av år har opphørt å øve innvirkning på klodens klima? Det ville i tilfelle være intellektuelt selvmord for vedkommende respondent.

Det eneste fornuftige svaret på spørsmålet er TJA, for ingen vet i hvilken grad menneskelig aktivitet har innvirkning på ulike klimatiske faktorer. Som vi vet er klimavitenskapen en ung og uprøvd vitenskap som på langt nær kan gi oss presise svar på selv de mest grunnleggende spørsmål.

Selv om en mener at absolutt all oppvarming de siste 100 år er forårsaket av menneskelig aktivitet, kan en altså ikke svare JA på spørsmålet, for det ligger alltid naturlige variasjoner under, som enten forsterker eller demper en eventuell menneskeskapt trend.

Å svare JA betyr altså at en ikke har spesielt store kunnskaper om klodens klimasystem.

Så en må nødvendigvis svare TJA, men er dette det samme som «delvis enig» i spørreskjemaet? Eller «delvis uenig»?

Om en er delvis enig i at «Klimaendringene er menneskeskapte» så er en vel også delvis uenig i at «Klimaendringene er menneskeskapte? Så disse er jo nøyaktig samme svar på spørsmålet.

Da kunne en jo kanskje likegodt svare det som ligger midt i mellom, altså «verken eller«?

Men hva betyr så dette?

At klimaendringene verken er menneskeskapte eller forsårsaket av naturlige variasjoner?

Hva skulle klimaendringene ellers være forårsaket av?

Er det her det religiøse aspektet kommer inn i bildet?

Eller betyr «verken eller» at en faktisk ikke vet?

Og blir ikke det det samme som kategorien «vet ikke«?

Respondentene stilles altså et spørsmål som det er totalt umulig å forstå, og blir gitt alternativer som det er totalt umulig å skille fra hverandre, som til syvende og sist sammenfattes og presenteres som den endelige sannheten om norske velgeres syn på klimaendringene av både stat og media, presumptivt til bruk for forvirrede politikere som aldri har hatt tid til å sette seg inn i saken for egen maskin.

Men fakta er at dette Klimabarometeret er slapt, vilkårlig og politisk tendensiøst, totalt uten relevans som grunnlag for viktige politiske beslutninger.

Hvor mye dekning har altså Klima- og Forurensningsdirektoratet for sin påstand om at «folk flest tror på klimaendringer» om en ser litt nærmere på grunnlaget for påstanden?

Jo, det er selvfølgelig absolutt null.

Reklamer

From → Uncategorized

4 kommentarer
 1. Enig i at «delvis enig» og «delvis uenig» logisk sett er det samme. Men jeg tipper at dette er ment som, og at de fleste vil tolke det som, en skala fra «helt enig» til «helt uenig». Men spørsmålet er jo meningsløst i utgangspunktet.

  • batheswithwhales permalink

   Ja, spørsmålet er meningsløst.

   Og når svaralternativene i tillegg fremstår som omtrent like meningsløse, så må resultatet av øvelsen nødvendigvis bli deretter.

   Selv jeg som skeptiker, i likhet med de fleste andre noenlunde velfunderte skeptikere, kunne jo svart JA på at «klimaendringene er menneskeskapte», siden jeg mener at menneskeskapt CO2 til en viss grad påvirker klimaet, i likhet med mange andre menneskelige aktiviteter.

   Og dette til tross for at jeg mener at naturlige variasjoner er den absolutt og uten sammenligning største faktoren når det gjelder klimaendringer.

   Men om jeg hadde blitt spurt, og svart JA, så hadde jeg altså blitt inkludert i KLIFs brosjyrer, kampanjer og konferanser som en av de 70% som mener at «klimaendringene er menneskeskapte» uten øvrig forbehold, og brukt som et pressmiddel opp imot f.eks politiske partier, hvor det f.eks hevdes at «velgerne» er for en mer offensiv klimapolitikk.

   En har altså produsert et «flertall» blant norske velgere som ikke finnes.

 2. Steinar Jakobsen permalink

  Jeg fikk også denne undersøkelsen, og kan ikke si annet enn at mange av spørsmålene var tendensiøse.

  Dette kommenterte jeg også til slutt i undersøkelsen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: