Skip to content

Bokanmeldelse: Andrew Montford: The Hockey Stick Illusion

oktober 28, 2011

The Hockey Stick Illusion

Andrew Montford er en engelsk forfatter og redaktør og er utdannet kjemiker fra St Andrews. Han er imidlertid mest kjent for å være mannen bak den klimaskeptiske bloggen Bishop Hill, den største britiske klimabloggen, som sammen med blant andre WattsUpWithThat.com og ClimateAudit.org var sentral i de hektiske dagene da Climategate ble offentlig kjent.

Den legendariske Steven McIntyre, mannen bak Climateaudit.org hadde en lengre følgetong med blogginlegg hvor han tok for seg Michael manns såkalte Hockey Stick, grafen som ble intenst promotert av FNs Klimapanel (IPCC) som det endelige beviset for at den moderne tids oppvarming er ekstrem i forhold de siste 1000 års temperaturutvikling.

Grafen (som vist på coveret til «the Hockey Stick Illusion», i illustrasjonen til venstre her) er basert på såkalte proxyrekonstruksjoner, hvor borekjerner fra gamle trestammer brukes til å beregne temperatur over de siste 1000 år.

McIntyre plukket fra hverandre Manns rekonstruksjon, og påpekte feil og mangler både innenfor innhøsting av proxydata, valg av proxyserier og statistisk metode.

Selv om McIntyres blogginnlegg tiltrakk seg stadig flere kompetente lesere og kommentatorer i form av matematikere, statistikere og klimaforskere, var denne serien av bloggposter på et såpass høyt teknisk nivå, at det var vanskelig for den jevne klimainteresserte å henge med i svingene. (også for mange klimaforskere, skulle det vise seg).

Andrew Montford bestemte seg derfor for å sammenfatte de sentrale punktene i denne bloggserien og publisere dem, slik at de kunne få et bredere nedslagsfelt. Montfords sammendrag fikk tittelen Caspar and the Jesus Paper, publisert på Montfords blogg Bishop Hill den 11 august 2011, og startet med ordene: «There has been the most extraordinary series of postings at Climate Audit over the last week». Blogginnlegget var og er en inngangsport for alle med et ønske om å forstå de ulike kontroversene omkring The Hockey Stick, og anbefales på det sterkeste.

Etter suksessen med publiseringen av Caspar and the Jesus paper, og en ytterligere bloggpost kalt The Yamal Implosion, og etter gjentatte forespørsler og oppfordringer om å skrive en bok om disse temaene, bestemte Montford seg for å ta for seg hele sakskomplekset under ett, og slik ble The Hockey Stick Illusion unnfanget.

Andrew Montfords bok bærer preg av at den er skrevet av en person med lang fartstid som forfatter og som forlagsmann. Den er alltid direkte, lettfattelig, og ført i et språk som bidrar til leselyst og interesse. Selv om det innledningsvis utredes om en del matematiske/statistiske emner som kanskje kan virke noe avskrekkende på enkelte, så holder det å få med seg hovedpoengene her, for å ha nytte av resten av analysen.

I de påfølgende kapitlene øser Montford på med sin engasjerende  prosa. Boka har av enkelte blitt sammenlignet med en spenningsroman, på grunn av sitt medrivende tempo og Montfords sans for drama og høydepunkter. Her er jeg helt enig. Montford skriver med innlevelse og driv som setter de fleste andre sakprosaister i skyggen, og dette uten et øyeblikk å miste fokus: a demontere Michale Manns Hockey Stick bit for bit.

En behøver altså langt ifra å være klimaforsker, eller å ha satt seg inn i alle dendroklimatologiens irrganger for å lese og ha nytte av denne boka. Her avsløres det for enhver at Michael manns vitenskapelige metoder var skreddersydde fra A til Å for å produsere det ønskede resultat: en mest mulig dramatisk temperaturstigning i moderne tid i forhold til historiske temperaturer.

The Hockey Stick Illusion kom ut tidlig i 2010, altså etter at Climategate-affæren hadde utspilt seg. Montford bringer også inn deler av dette komplekset i de siste kapitlene av boka, som en innføring for de (mange) som åpenbart fortsatt er i villrede om hva Climategate faktisk handlet om.

Det går rykter om at Montford er i gang med å skrive bok igjen, og det er kanskje ikke noe dårlig tips om at han nå vil gå grundigere til verks og ta for seg komplekset omkring Climategate.

Vi venter i spenning.

The Hockey Stick Illusion har fått en rekke gode anmeldelser i rennomerte medier, her er et par linker:

The Klimazwiebel, ikke hørt om den? Vel dette er bloggen til blant annet Hans Von Storch, en av de mest respekterte klimaforskere fra begge sider av debatten. Anbefalt også den.

London Book Review

Og her fra Judith Curry, orkanforskeren som driver den klimaagnostiske bloggen ClimateEtc:

«From amazon.com’s product description: “For anybody who wants to understand the scientific and psychological background to Climategate, there is no better read than Andrew Montford’s new book, The Hockey Stick Illusion: Climategate and the Corruption of Science.

The Hockey Stick Illusion leaves no doubt about Mr. Montford’s reporting abilities. He tells a gripping detective story in which the star gumshoe is semi-retired Canadian mining consultant Steve McIntyre. Mr. McIntyre, unfortunately for his opponents, happens to combine mathematical genius with a Terminator-like relentlessness. He also found a brilliant partner in Ross McKitrick, an economics professor at the University of Guelph.

Their story is one of intellectual determination in the face of Kafkaesque peer review and Orwellian freedom of information.” The controversy surrounding the book is summarized by Wikipedia. For a blogospheric take on the controversy, go to google blogs and search for Curry Montford; I made a suggestion on Realclimate that people should read Montford’s book, which quickly went viral in the blogosphere.

The value of the book is this: it is a well documented and well written book on the subject of the “hockey wars.” It is required reading for anyone wanting to understand the blogosphere, climate skeptics and particularly the climate auditors; it is needed reading for anyone confusing Steve McIntyre and Ross McKitrick with merchants of doubt.

The book is not a rant, but presents a well reasoned and well documented argument. The book has been referenced in at least two scholarly (refereed journal) publications that I am aware of. Apparently the book was completed before 11/19/2009 (the unauthorized release of the CRU emails); a chapter was tagged on at the end related to the emails, and the title was changed. I suspect that if the the title didn’t include “Climategate and the Corruption of Science” that the book wouldn’t have encountered such controversy.»

Boka anbefales på det sterkeste og kan kjøpes fra Book Depository, rett i postkassa med gratis frakt for en hundrelapp. 

God lesning!


Reklamer

From → Uncategorized

10 kommentarer
 1. Bebben permalink

  Så vidt jeg vet, er Andrew Montford revisor… noe som kanksje er med på å forklare grundigheten i denne boken, den har over 200 fotnoter med kildehenvisninger og et fyldig stikkordregister.

  Kanskje derfor savner jeg å kunne lese boken elektronisk, men jeg er så treg at jeg ikke har skaffet meg noen Kindle eller lignende ennå.

  Historien om Steve McIntyre og hans årelange strid med «the Team» er like spennende som en hvilken som helst kriminalroman. Litt etter litt avdekkes «forbrytelsen» – om hvordan en liten gruppe forskere i Klimapanelet gjennom to IPCC-rapporter samarbeidet for å føre en hel verden bak lyset – en skandale som senere skulle bli bekreftet høsten 2009, først gjennom «the Yamal Implosion» og deretter selve «Climategate».

  Jeg kan bare stemme i – anbefales på det varmeste.

  • batheswithwhales permalink

   Riktig Bebben, han var utdannet kjemiker, arbeidet deretter som revisor, deretter i forlagsbransjen med publisering av vitenskapelig litteratur, og nå som blogger og forfatter. En mann med mange talenter.
   Og som du sier – erfaringen som revisor (sannsynligvis alle disse erfaringene) kom nok godt med i prosessen med å gjennomgå, redigere og publisere The Hockey Stick Illusion.

   Og som sagt over her- om du har bidrag i form av artikler, anmeldelser eller andre ting til bloggen her, så bare send en email: batheswithwhales@yahoo.com

 2. Jostemikk permalink

  «Det går rykter om at Montford er i gang med å skrive bok igjen, og det er kanskje ikke noe dårlig tips om at han nå vil gå grundigere til verks og ta for seg komplekset omkring Climategate.

  Vi venter i spenning.»

  The Hockey Stick Illusion er ei knallbok! Jeg har også hørt rykter om Montfords nye bok. Det blir spennende. Flott at du lagde denne saken;-)

  • batheswithwhales permalink

   Takk for det Jostemikk, og helt enig i din karakteristikk av boken. En fremtidig klassiker.

 3. Amatør1 permalink

  Beskrivelsen din av The Hockey Stick Illusion er tatt på kornet, utgangspunktet var som du beskriver, og boka kan nesten leses som en kriminalroman, noe den på sett og vis også er. Jeg leste boka da den var ny i 2009, men tenker å lese den igjen med det første for historien er fortsatt brenn-aktuell. Vil samtidig lese Donna Laframboises nye bok ‘The Delinquent Teenager Who Was Mistaken for the World’s Top Climate Expert’ som jo er en annen vinkling på samme sak.

  Boka til Montford slutter omkring tidspunktet for Climategate i November 2009, men dekker denne avgjørende hendelsen i et kapittel til slutt. Temaet i boka fortsetter ‘live’ på bloggene Bishop Hill, ClimateAudit og WattsUpWithThat m.fl. og vil utvilsomt danne grunnlaget for flere bøker, kanskje også fra Montford.

  ‘The Hockey Stick Illusion’ er ikke bare anbefalt, den er umulig å komme utenom for den som vil sette seg litt inn i hva den politiserte klimadebatten handler om.

  • batheswithwhales permalink

   Yepp, Donna Laframboises bok kom nenntopp i paperback, og den skal bestilles i dag. den har fått mange lovende anmeldelser hittil. Kanskje det blir en anmeldelse fra Klimatilsynet også.

   Akkurat nå leser jeg State of Fear fra Michael Crichton. Den har blitt nevnt i klimadebatten og ble angrepoet voldsomt fra klimalobbyen, så jeg trodde kanskje den var litt mer vitenskaqpelig/politisk enn den foreløpig viser seg å være. Har bare lest 150 av 700 sider hittil, så vi får se. Den tar opp en del av problemstillingene og har en del fotnoter til diverse studier, men dette er nok først og fremst en typisk thriller.

   Ellers, for den som vil skrive innlegg her på bloggen, enten det er bokanmeldelser eller andre ting, så er det bare å sende en mail: batheswithwhales@yahoo.com

 4. jadda permalink

  Klimanektere skriver bøker som ignorerer vitenskapelige fakta. Gjesp.

  • batheswithwhales permalink

   Ok, jeg skal tillate denne. For kritiske innspill må en være åpen for. Men i fremtiden stiller jeg krav om en viss substans og begrunnelse. For eksempel i denne saken – at en har lest boka og har synspunkter på den. Positive eller negative.

 5. Bebben permalink

  Zone 5, en for meg ukjent blogg har en god anmeldelse av The Hockey Stick Illusion.

  Ser ut til å være en «miljøfrik», men en åpen og intelligent en 😉

  (OK, intelligente mennesker ønsker å verne om miljøet.)

  http://zone5.org/2011/06/the-hockey-stick-illusion/

Trackbacks & Pingbacks

 1. Bokanmeldelse: Don’t sell your coat, av Harold Ambler. « Klimatilsynet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: