Skip to content

Får vi 1 meter havstigning på 90 år?

mai 28, 2011

Ett av de store spørsmålene i klimasammenheng:

Hvor mye vil havet stige?

Norsk Polarinstitutt fikk i oppdrag fra Jonas Gahr Støre å utarbeide en rapport om globale tendenser for snø og is. Rapporten skulle presenteres på klimatoppmøtet i København.

(Det hadde vært interessant å se oppdragsbeskrivelsen, men denne er ikke offentlig tilgjengelig)

På klimatoppmøtet i København presenterte så Jonas Gahr Støre rapporten: «Melting snow and ice» sammen med Al Gore. Og det var dyster lesning: FNs Klimapanel (IPCC) med alle deres 4000 av «verdens fremste klimaforskere»  hadde tatt grundig feil.

I stedet for Klimapanelets nøkterne anslag om 19 – 59 centimeters havstigning frem til år 2100, presenterte Støre og Gore nye anslag på over en meter, en og en halv meter og opp til 2 meter frem til år 2100!

Og i tillegg uttalte støre at «forskere har en tendens til å være forsiktige» og antydet at det faktiske tallet kunne være langt høyere enn de presenterte anslagene!

De valgte å bestille en helt egen rapport fra Polarinstituttet og presentere denne som en slags «cutting edge» forskning, mens den egentlig var et opphost av tidligere kjent forskning med bevisst fokus på de mest dramatiske anslagene. I tillegg strekkes faktagrunnlaget til bristepunktet for å fremstille et så dramatisk bilde som mulig.

I ettertid har vi sett at en av de sentrale forskerne som rapporten støtter seg på, har uttalt at hen ikke kjenner seg igjen i fremtsillingen.

Det var bilder i rapporten av pingviner som åpenbart var fotoshoppet opp på toppen av isfjell.

Rapporten ble nylig «stadfestet» av en dansk rapport, som lider av nøyaktig de samme feilene, og som ikke overraskende bruker nøyaktig de samme kildene, for eksempel den tyske oceanografen Stefan Rahmstorf.

FNs Klimapanel (IPCC), som etter sigende skal bestå av verdens 4000 fremste klimaforskere har kommet frem til at havstigningen frem til år 2100 vil bli på mellom 19 og 59 centimeter. Men så kommer det to nye rapporter som antyder en havstigning på over en meter, opptil to meter! Så hva er det som skjer? Er det ingen respekt for Klimapanelet lengre?

Det som har skjedd er at Stefan Rahmstorf har publisert en ny modell for havstigning hvor smelting av is og snø plutselig spiller en hovedrolle når det gjelder havstigning. Og i følge Rahmstorfs Metode, så vil fremtidig temperaturøkning medføre en voldsom smelting, som igjen vil medføre en voldsom økning i havnivå.

For Norske byer er det forventet omkring 1,2 meters havstigning i løpet av de neste 90 år, i følge Rahmstorfs metode, omarbeidet til norske forhold av Helge Drange hos Bjerknessenteret.

Men hvem er Rahmstorf? Og hva sier hans kolleger om ham?

Jo:

The Australian reports a major new controversy after Britain’s Met Office denounced research from Stefan Rahmstorf suggesting that sea levels may increase by more than 1.8m by 2100.

Jason Lowe, a leading Met Office climate researcher, said: “We think such a big rise by 2100 is actually incredibly unlikely. The mathematical approach used to calculate the rise is completely unsatisfactory.”

Critic Simon Holgate, a sea-level expert at the Proudman Oceanographic Laboratory, Merseyside, has written to Science magazine, attacking Professor Rahmstorf’s work as “simplistic”.

“Rahmstorf’s real skill seems to be in publishing extreme papers just before big conferences like Copenhagen, when they are guaranteed attention,” Dr Holgate said.

The report states:

Based on the 17cm increase that occurred from 1881 to 2001, Professor Rahmstorf calculated that a predicted 5 degrees increase in global temperature would raise sea levels by up to 188cm.

Its worse than that. It appears that the extrapolation in Rahmstorps model is actually based in a non-significant rate increase of sea level w.r.t. temperature, i.e. a tiny derivative of already problematic data.

En kontroversiell utøver av klimavitenskap, altså. Og ofte får vi høre at klimaskeptikere basererer seg kun på en enkelt forsker, og gir blaffen i det såkalte «konsensus» men her ser vi at Norges delegasjon til København baserer sine estimater på en enkelt forsker, og selv trosser «konsensus».

En uke etter København stilte Støre til debatt i NRK med en forsker fra Havforskningsinstituttet i Bergen. Forskeren kunne fortelle Støre at det er INGEN aksellerasjon i havnivå, tvert imot: om det er noen trend de siste 10-20 årene, så er det at havstigningen avtar:

Jeg er ikke forsker, sier Støre da. Og siden har ingen sett ham i klimadebatten.

Til tross for all kritikken mot Rahmstorf, er det mye som tyder på at vi må vi belage oss på at hans metode blir inkludert i neste rapport fra Klimapanelet (IPCC), og at vi må belage oss på å høre at Rahmstorfs teorier plutselig er produktet av «verdens 4000 fremste klimaforskere».

For det er jo alltid den som predikerer den største katastrofen som blir lyttet til, og som får plass i de toneangivende rapportene, mens de mer moderate stemmene forbigås i stillhet. Dette er dessverre ikke noe nytt når det gjelder Klimapanelet.

Og konklusjonen er like forutsigbar og kjedelig som alltid:

Det er mye verre enn vi trodde.

Reklamer

From → Uncategorized

6 kommentarer
 1. Frank W. permalink

  Støres klimatøv kjenenr ingen grenser.
  Tror fyren på noe av det hans sier selv – eller tror han bare det er nødvendig for hans fortsatte opportunist-karriere å bable det ut i strie strømmer?

  Det er pinlig.

  • batheswithwhales permalink

   Nå ser det ut for at Støre har gitt seg med klima etter den noe tvilsomme opptredenen i København. Uheldigvis står det andre i kø for å ta over stafettpinnen.

 2. Bugge permalink

  Du skriver veldig bra og treffer spikeren kontant. Keep up!

 3. Ultima_Thule permalink

  Stefan Rahmstorf convicted as a liar (bloggeren Luboš Motl er en seriøs tjekkisk fysiker som ikke tror på CAGW-hypotesen).

Trackbacks & Pingbacks

 1. Litt om norsk havstigning « Klimatilsynet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: